Holba

     Již 135 let vyrábí pivovar Holba v překrásném prostředí Jeseníků ryzí pivo z hor, známé doma i v zahraničí. Zkušenosti sládků se v pivovaru předávají z generace na generaci od doby, kdy zde jeho zakladatel a sládek uvařil v prosinci roku 1874 první várku hanušovického piva. Tehdy kapacita moderního parního pivovaru dosahovala 22.400 hektolitrů za rok, což představovalo 40.000 věder.

 

    Dnes pivovar vystaví dvacetkrát více a řadí se k první desítce největších u nás. I když hanušovické pivo již dávno přerostlo hranice regionu, jeho silná vazba na místo podnikání se promítá nejen do samotného názvu pivovaru, který nese jméno jedné z nejstarších částí Hanušovic nazývající se Holba, ale také do názvů produktů. Jako příklad můžeme uvést vlajkovou loď sortimentu pivovaru, kterou je HOLBA Šerák. Oblíbená jedenáctka dostala název po nedalekém vrcholu Hrubého Jeseníku. Zatímco výška známého vrcholku zůstává stejná, produkce Holby Šeráku každoročně vzrůstá a dnes dosahuje až 200 tisíc hl, což představuje více než 36 miliónů půllitrů piva. 

 

    Chuťové vlastnosti hanušovického piva a jeho vysokou kvalitu oceňují nejen odborníci při degustačních soutěžích, ale především ti nejpovolanější, tedy konzumenti. Chuť ryzího piva z hor vítězí nejen doma, ale i v zahraničí, což dokládá řada ocenění v prestižních degustačních soutěžích.

 

Zdroj:   www.holba.cz